Warning: The magic method Gallery_Video::__wakeup() must have public visibility in /data/www/vuvl.net/www.vuvl.net/wp-content/plugins/gallery-video/video-gallery.php on line 72
 VUVL.NET » Blog Archive » Velký chujál 2015
Warning: Undefined variable $show_stats in /data/www/vuvl.net/www.vuvl.net/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Author:
• Středa, 09 prosince, 2015

Jak už tak bývá zvykem, s blížícím se koncem roku firmy a společnosti bilancují a pořádají firemní veselice, kde se oceňují nejlepší pracovníci. Výzkumný ústav Valašského letectva v duchu těchto tradic pořádá tradičně Velký chujál, což je jakási kombinace valné hromady a firemního večírku. Protože jsme dávno přišli na skutečnost, že nejlépe se pochválí každý sám, a proto v našem kolektivu nevzniká ani náznak soupeření a večírek se odehrává v přátelské až rodinné atmosféře.

Letošní ročník Velkého chujálu nabíral na zajímavosti už ve stádiu příprav. Z různých stran prosakovaly informace, že ten či onen chystá nějaké překvapení a zcela netypickým jevem pro modelářskou branži se stala skutečnost, že tajemství nikdo neprozradil až do chvíle oficiálního zveřejnění. Všichni jsme zažili, jak rychle se šíří zprávy v režimu „… a nikomu to neříkej“.

Místem konání valné hromady výzkumníků se stal opět horský hotel Kohútka na Česko-slovenském pohraničí, výzkumníky velmi oblíben pro atmosféru valašského stylu a taky pro ty panoramata. Hojná účast delegátů způsobila obsazení všech pokojů hotelu, což jsme ale dopředu avizovali, a tak nevznikl žádný problém. Téměř polovina účastníků dorazila již v pátek kvůli aklimatizaci. Hotel je totiž ve výšce 913 m n. m. a je potřeba pro tuto výšku praktickými zkouškami ověřit snesitelné množství alkoholu, bez ohrožení společenské způsobilosti. Protože se snídaně následný den podávala od 8:00 do 9:30, nebyl čas na zahálku. Letos došlo i na tradiční páteční tatarák, ovšem 3,7 kg orosilo čelo nejednoho zkušeného gurmána, navíc když předkrmem této hovězí pochutiny byl tatarák lososový. Sobotní rozdýchávající procházku tak využil téměř každý. Je zajímavým poznatkem, že z Kohutky na Portáš je cesta tam i cesta zpět do kopce. Tohle by zasloužilo bližší výzkum. Ať je to ale jak chce, procházkou vytrávilo a s blížícím se polednem rostla chuť na vyhlášené borůvkové knedlíky. Od školky víme, že po obědě následuje spinkání. Favoritem této kratochvíle byl Dušan Lysander Bařina, který pro jistotu zaměnil dopolední procházku za tréning na odpoledního šlofíka. Příprava sálu na večerní konferenci tím však nijak nebyla ohrožena, neboť zahájení Velkého chujálu bylo stanoveno na 18:00

Hlavní program byl zahájen dle protokolu příchodem předsednictva za zvuku fanfár. Následoval společný zpěv hymny VÚVL a zahajovací přípitek.

A pak to přišlo. Hned v úvodu čekalo na výzkumníky první z velkých avizovaných překvapení. Velký chujál na Kohútce se totiž právem stal centrem světového kosmonautismu. U horní stanice velkého lyžařského vleku totiž pod přísným utajením přistál návratový modul expedice MARS, jejíž cílem bylo kontrola prací na švestkovém sadu, jakožto základní surovinou, nutnou pro budoucí osídlení. Prřipomeňme tři roky nazpět výzkumník Hubert sestrojil ve spolupráci s výzkumnou laboratoři v Utahu stroj, který zajistí zasazení pecek švestky ve speciálních kapslích dodávajících potřebnou vláhu. A byly to právě výzkumnice Dr. eM a Dr. Dasha z amerického vědeckého ústavu, které v návratovém modulu přistály na Kohútce, aby výzkumníkům podaly zprávu o stavbě zázemí pro následné VÚVL expedice a také zprávu o aktuálním stavu švestkového sadu na MARSu. Na jejich prezentaci navázal výzkumník Milan hadička Libiš, který na základě usnesení loňského velkého chujálu zpracoval podmínky povolení ostatním vesmírným agenturám včetně čínské pro přistávání v sousedství našeho sadu tak, aby nebyla ohrožena úroda švestek. Milan vypracoval diplomatickou nótu o které se hlasovalo, čímž získala vůbec největší váhu. Milan nad rámec pověření připravil další avizované překvapení, kdy do rukou předsedy oficiálně předal dokumenty o oficiálním odkoupení pozemků na MARSu, s GPS koordináty a všemi potřebnými razítky. Taky jsme byli překvapeni fakt všichni, neboť dokumenty jsou skutečně pravé. Následovala reportáž pyrotechnika Kouly na téma, jak to vypadá, když pyrotechnik nemá svůj den. Z pochopitelných důvodů nejsou k tomuto tématu fotografie veřejné, jen připomenu známé heslo, uvidíte-li Koulu utíkat, snažte se jej ve vlastním zájmu předběhnout. V následném referátu Staňa Stránský přednesl svůj návrh úpravy pravidel modelářských soutěží, kde po vzoru jiných sportů zavadí takzvané handicapy, zde však nejde o výkonnostní ocenění, ale o zohlednění vybraných letišť, kde se alkoholu opravdu nelze vyhnout. Dalším milým překvapením bylo vystoupení Karin, asistentky výzkumníka Michala dědka Dvořáka se svým projektem „můj život s výzkumníkem“. Hned v úvodu udivila výzkumníky zprávou, že se její projekt zabývá duší modelářů z poznatků nasbíraných během sezóny, které si poctivě zapisuje do svého osobního deníčku. Zde několik ukázek ze zmíněného deníčku dle časové osy:

  • Na můj dotaz co, že je to ten Chujál? Mi sdělil, že je to ples aviatiků, ať si vezmu velké večerní. Celou pravdu jsem se dozvěděla až v okamžiku, kdy mi přistála na šatech cedulka – asistentka výzkumníka. To jsem ještě netušila, že tohle je teprve začátek a pro změnu zase moje diagnóza…
  • Řídila jsem mnoho týmů i předvolební kampaň, nyní jsem asistentka výzkumníka a piju rum. Kdo nezažil nepochopí…
  • Musím uznat, že mám za tento rok mnoho nevšedních zážitků s partičkou výzkumníků. Má matka opět silně pochybuje o mém duševním zdraví. Mé sestry se shodly na tom, že jsem totální blbka. Mé kamarádky touží poznat aviatiky a já toužím po přistání….
  • Jedu na první akci s výzkumníky. Už samotný název akce Kapr v luftě mi po předchozích zkušenostech zavání pořádnou dávkou výzkumnických překvapení. Trochu se obávám a nácvik zalézání do našeho stanu na zahradě mé obavy jen zvyšuje, ale při vší své bujné fantazii, nevycházím z úžasu nad tím co mě v Kardašce čeká…

Odbornou část tohoto referátu zastupují úryvky korespondence s uznávanou numeroložkou Šárkou:
Šárko, jak jsem se zmiňovala Michal je modelář, jak se však ukázalo je také výzkumník (vysvětlím později). Jedeme na Chujál (co je Chujál vysvětlím také později) a mám prosbu, potřebovala bych píchnout s přípravou referátu Výzkum výzkumníků (to ti snad ani vysvětlovat raději nebudu), mohla by jsi mi Udělat krátký numerologocký rozbor výzkumníků a celé partičky? Dík
Odpověď: Karinko, celá rodina se obává o Tvé duševní zdraví a všechny jsem doposud uklidňovala, že to přejde, že jsi čerstvě zamilovaná a jistě budeš zase po nějaké době normální. Bohužel si tím už nejsem tak jistá. Ale jak víš, jsem pro každou srandu tak to pošli, mrknu na to.
Přeposílám email od předsedy s jeho tradičním podpisem – Slunce vaše jasné.
Šárka – odpověď To si děláš prdel, tak tomu říkám materiál, na to pozvu i zbytek partičky. Teprve teď mě to začalo fakt zajímat, hlavně to vaše Slunce jasné – to je můj člověk. Poznámka: Tuším průšvih, zbytek partičky je kartářka Julča a vědma Macka. Bude mejdan. Mejdan byl. 2 30 hod. sms Kari, bude to drahé, právě došlo víno, tak jsme bouchly první šampus.
Ocenění tohoto referátu velkým aplausem dává naději, že se máme na příštím zasedání na co těšit. V závěrečném referátu se Pavel Vít pokusil prostřednictvím renomované agentury Livit a Koule vnést osvětu na téma, jak na veřejných vystoupeních odpovídat na všetečné otázky diváků.
Hezkou tečkou za hlavním programem se stalo oficiální ocenění všech aktivních výzkumníků, kteří nastoupeni v řad byli dekorováni odznakem VÚVL, za zásluhy při šíření myšlenky. Na mnohých bylo znát dojetí. Tímto byla zakončena vědecká část programu.

Po společné fotce pro účely PFky program přešel ve volnou zábavu kde k tanci a poslechu zahrála osvědčená kapela Frťan ze Vsetína, modelářům dobře známa ze sletu v Kelči. Raut v podobě švédských stolů brzy dával vytušit, že většina výzkumníků patří do skupiny masožravých a zastáncům zeleninové stravy se do jejich pochutin nemíchali ani symbolicky. Úderem jedenácté vypukla tombola. Loni jsme se chlubili že ji máme bohatou. No to jsme netušili co nás čeká letos. Ty tam jsou doby kdy jsme se vzájemně obdarovávali nepotřebnými soškami jelenů, které jsme následující rok do tomboly škodolibě vraceli. Letošních téměř 200 většinou hodnotných cen v tombole byla zcela jiná liga. Následné tanečky jen podtrhly velmi příjemnou přátelskou atmosféru s příslibem, že se za rok na stejném místě při stejné příležitosti opět všichni sejdeme.

Výzkumný ústav Valašského letectva přeje všem kolegům a kamarádům mnoho krásných zážitků při setkáních na letištích v roce 2016.

Více fotek a videa najdete na stránkách našeho ústavu www.vuvl.net

Za všechny účastníky Velkého chujálu
Dan Jícha
předseda akademické rady
Výzkumného ústavu Valašského letectva

Category: Archiv
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply
Warning: Undefined variable $user_ID in /data/www/vuvl.net/www.vuvl.net/wp-content/themes/3d-realty/comments.php on line 113