Warning: The magic method Gallery_Video::__wakeup() must have public visibility in /data/www/vuvl.net/www.vuvl.net/wp-content/plugins/gallery-video/video-gallery.php on line 72
 VUVL.NET » Blog Archive » Kapr v luftě 2015
Warning: Undefined variable $show_stats in /data/www/vuvl.net/www.vuvl.net/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Author:
• Sobota, 13 června, 2015
  1. ročník Kapra v luftě pohledem VÚVL

K začátkům modelářské sezóny již deset let patří Kapr v luftě, pořádaný modelářským klubem Kardašova Řečice. Název se nám nikdy nepodařilo rozklíčovat. Jedni tvrdí, že cokoliv jihočeského má vždycky v názvu kapra, jiní pamětníci uvádějí, že základ tradice pochází od Štěpána KRTKA Škorpila, který si při nultém ročníku tak moc oblíbil skvěle pečeného kapra na pivě, že hledal způsob jak se k této pochutině dostat opakovaně. Vzhledem k tomu, že technologický hit té doby NOKIA 5110 nedisponovala velkou pamětí, dnes už asi těžko zjistíme, kde je pravda.

Náš Výzkumný ústav Valašského letectva se této kratochvíle v minulosti již několikrát zúčastnil. Letos však pod tajemným příslibem překvapení vážně nešlo odolat. Sraz výzkumníků na náměstí v Kardašově Řečici se neobešel bez drobných komplikací, byť bylo několikrát zdůrazněno, že šest hodin se pozná tak, že malá ručička je na šestce a velká na dvanáctce. Před příjezdem na letiště Pleše se naše výprava zastavila na místním hřbitově uctít památku předčasně zesnulého kamaráda Ládi Houhy.

Prvním překvapením bylo přivítání vnadnými krojovanými dívkami, které bosé v trávě za zpěvu lidových písní ladně tančily, přestože každá v náruči držela tác prohýbající se pod gurmánskými delikatesami. Stavba VÚVL kempu za dodržení fenk švej pravidel, vztyčení vlajky při zpěvu hymny a další ceremonie jsou nezbytné pro dočasné vymezení autonomního území.

Sotva jsme si uložili věci osobní hygieny, už nás pořadatelé svolávali k večeři. Chvilku jsme dělali jako že počkáme, ale mlaskání ostatních na nás působilo jako na psy při pokusech Pavlovova reflexu. Hovězí gulášek byl vynikající a hranice pálivosti byla cca 2 piva na porci. Prostě všechno jak má být. Po večeři nás čekalo druhé překvapení. Na podmět hostitelů náš Výzkumný ústav Valašského letectva s Modelářským klubem Kardašova Řečice společnými silami zasadili poblíž areálu letiště strom přátelství, jak jinak než švestku. Tento akt nás zavazuje se na místo činu vracet a strom kontrolovat. Večerní zábavu podtrhlo kytarové trio, jemuž se povedlo rozezpívat a roztančit všechny účastníky, byť většina z nás měla za sebou přes 300 km v parném dni a navíc kus cesty po předraženém parkovišti D1.

Sobotní ráno se pro všechny účastníky setkání podával vynikající hovězí vývar s masem a nudlemi. Nikdo v tu chvíli netušil, že to je jen vyprošťovací předkrm. Podle odhadu množství, všechny partnerky organizátorů i jejich sousedky napekli to nejlepší z vlastních kuchyní. Koláčky na slano, na sladko, tvarohové, ovocné, makové a mnoho dalšího, jen oči přecházeli. Bylo naší povinností neurazit hostitele. Velká poklona všem drahým polovičkám, které i takto podporují své partnery v jejich náročném koníčku.

Dopolední program patřil výhradně dětem a mládeži z kroužků, byť se sem tam někdo pokusil propašovat mezi dorost, záhy byl však uzemněn s odkazem na rodné číslo. Protože náš Výzkumný ústav Valašského letectva dbá na zvyšování morálního kreditu a prestiž letecko modelářských setkání, byla ustanovena tříčlenná komise inspektorů VÚVL, která v dopoledních hodinách provedla kontrolu a bodování úklidu stanů a karavanů. Body byly přidělovány ve třech kategoriích: úklid, osobní hygiena a úplatky v rozsahu 1-10 bodů pro každou kategorii. Přestože tedy bylo možno získat až 30 bodů, zvítězilo s 20 body číslo stanu 2, o jeden bod před druhým číslem 17 a o dva body před třetím číslem 8. Tabulku s výsledky jsme vyvěsili, aniž bychom tušili, jak velká je mezi kamarády soutěživost. Nebylo vzácné vidět u tabulky postávat hloučky lidí diskutujících na téma, kdo je s hygienou větší kamarád a kdo si už z vojny nepamatuje, jak se správně skládá spacák, nebo co je to mít oblečení v komínku na šířku příborového nože. Z výsledků je patrné, že účastníci modelářských leteckých vystoupení v této oblasti dost pokulhávají, proto slibujeme s bodováním pokračovat a to hned 1. – 2. srpna 2015 na XV. Setkání modelů letadel ve Frýdku-Místku.

V poledne se podával kapr na pivě, který ať už jakkoliv, dal téhle akci název a tradici. Celé odpoledne až do večera následuje program pro diváky, který se organizátoři snaží naplnit modely všeho druhu. Na letošním ročníku se poprvé divákům představily dvě skupiny. Kromě našeho ústavu se Kapra v luftě zúčastnil Rakovnický tým s rekonstrukcí bitvy z druhé války. Velmi atraktivní byl jak model, tak ukázka Kamila Krima a jeho téměř třímetrového Bleriotu XI. Soutěž o nejhezčí letovou ukázku, kdy porotou jsou diváci, vyhrál Aleš Marhoun, který s třílitrovou cenou od Jihočeské likérky Fruko-Schulz i přes opakované výzvy utekl se slovy, že rum použije na vánoční cukroví. Asi si Alešovi řeknu o recept. Odpolední výheň postavila před všechny otázku, jak se ochladit. Chovný rybník za letištěm byl příliš velkým lákadlem. Malá skupina z nás neodolala a šla koupání vyzkoušet. Pro méně odvážné pořadatelé zajistili prostřednictvím hasičů vodní mlhu. Jaké bylo naše překvapení, když si tak v klidu plaveme a vedle nás se objeví nasávací čerpadlo hasičů, kteří doplňovali vodu. To vrhlo zcela jiný rozměr pohrdavým pohledům  těch, co nechápali, jak můžeme do takové vody vůbec vlézt, místo co se oni raději nechají pokropit od hasičů.

Když ještě napíšu, že se na večeři pekly na rožni dvě prasátka, bude akce vypadat víc jako gastro festival, než jako modelářský slet. Na druhou stranu je víc než patrné, jak si pořadatele váží každého pilota, který dorazí a pomůže dotvořit celou akci. Večerní taneční zábava byla třešničkou na dortu, kde si na parketu mohli oddechnout i pořadatelé po velmi náročném a perfektně zvládnutém modelářském setkání.

Jelikož dbáme také na kulturní stránku našich výzkumníků, odebrali jsme se v neděli pod vedením našeho kulturního referenta Milana Libiše na prohlídku Státního zámku v Třeboni. Po prohlídce alchymistické laboratoře magisra Kellyho následoval oběd ve vyhlášené rybí speciálce Šupinka, kde jsme vše důkladně zhodnotili, než nás servírka upozornila…

Děkujeme pořadatelům a organizátorům z Modelářského klubu Kardašova Řečice a věříme, že jim jejich elán vydrží a bude tak možné přijet na další ročník této tradiční akce.

Za výzkumníky sesmolil

Dan Jícha
Předseda akademické rady
Výzkumného ústavu valašského letectva
Slunéčko naše jasné…

Category: Archiv
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply
Warning: Undefined variable $user_ID in /data/www/vuvl.net/www.vuvl.net/wp-content/themes/3d-realty/comments.php on line 113